Bakterie - metoda barwienia Grama

PDF Drukuj Email

Mechanizm barwienia bakterii metodą Grama

    Mechanizm barwienia bakterii metodą Grama
  1. Zabarwienie fioletem krystalicznym - komórki bakteryjne gram-ujemne oraz gram-dodatnie zabarwiają się identycznie.
  2. Dodanie płynu Lugola (jodyna) powoduje reakcję fioletu z jodem. Powstaje barwny kompleks. Bakterie Gram (-) jak i Gram(+) mają zabarwienie fioletowe.
  3. W kolejnym etapie następuje wypłukiwanie akoholem kompleksu barwnego z przestrzeni między warstwami w ścianie komórkowej. W bakterii gram-ujemnej wypłukanie zachodzi, ponieważ ściana zbudowana jest z 1-2 warstw i barwnik nie jest uwięziony w przestrzeniach między nimi. W bakterii gram-dodatniej alkohol nie jest w stanie wypłukać kompleksu fioletu krystalicznego z jodem, gdyż jest on uwięziony iędzy warstwami ściany komórkowej. Po wypłukaniu bakterie Gram(-) są bezbarwne, a bakterie Gram(+) nadal są fioletowe.
  4. Dodatkowo barwi się bakterie fuksyną, następuje zmiana barwy komórek gram-ujemnych, stają się one różowe, a bakterie gram-dodatnie nadal są fioletowe.
 
EduGlob © 2009 - 2014