Main Menu | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Polecamy strony | ||
---|---|---|
|
Bakterie - znaczenie w gospodarce, przyrodzie i życiu człowieka |
Znaczenie bakterii w gospodarce, przyrodzie i życiu człowiekaBakterie, dzięki zróżnicowanemu metabolizmu, zdolne są zasiedlać różne, często skrajne środowiska. Spotkać je można w wilgotnej glebie, oceanie, jeziorze, osadach dennych, gorących źródłach, w powietrzu w formie przetrwalników. Pełnią w ekosystemach zróżnicowane, bardzo ważne funkcje.Pozytywne znaczenie w gospodarce, przyrodzie i życiu człowiekaBakterie saprofityczne:- pełnią rolę reducentów w łańcuchu troficznym, rozkładają martwą materię organiczną, przyczyniając się do obiegu pierwiastków w przyrodzie. Sinice: - główny producent tlenu i biomasy w zbiornikach wodnych - Sinice i niektóre gatunki grzybów wchodzą w symbiozę, dzięki czemu plechy porostów mogą zasiedlać trudno dostępne tereny. Bakterie diazotroficzne: - wiążą azot atmosferyczny, wzbogacają glebę i organizmy w jego przyswajalne biologicznie formy. Bakterie chemosyntetyzujące: - utleniają związki mineralne, przyczyniają się do obiegu pierwiastków w ekosystemach, szczególnie bakterie nitryfikacyjne. Bakterie brodawkowe: - umożliwiają roślinom motylkowych wzrost na glebach ubogich w azot Bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym zwierząt i człowieka, wspomagają rozkład celulozy, ułatwiają trawienie i wchłanianie związków odżywczych, są źródłem witamin z grupy B i witaminy K. Negatywne znaczenie w gospodarce, przyrodzie i życiu człowieka
Toksyny: Toksyna jadu kiełbasianego – wydzielana przez bakterie Clostridium botulinum; rozwija się m.in. w zanieczyszczonych konserwach mięsnych, prowadzi do groźnej choroby, botulizmu (powoduje poważne zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego), prowadzi do śmiertelnego zatrucia Toksyna gronkowcowa – produkowana przez Staphylococcus aureus, znajduje się w lodach, kremach, majonezie. Prowadzi do ostrych zatruć pokarmowych (biegunka, wymioty, bóle brzucha). U roślin powodują nekrotyczne plamy na liściach i pędach, więdnięcie kwiatów, niszczenie owoców, powstawanie narośli, guzków, brodawek. Choroby zwierzęce i ludzkie pochodzenia bakteryjnego:
W organizmie mogą występować bakterie niepowodujące objawów chorobowych. Przykładem jest pałeczka okrężnicy, bytująca w jelicie grubym. Jest ona wskaźnikiem zanieczyszczenia wody ściekami komunalnymi, gdyż obecna jest w ludzkim kale. Walka i profilaktyka chorób bakteryjnych:1. Przestrzeganie zasad higieny.2. Szczepienia ochronne (odporność na dany gatunek bakterii i chorobę). 3. Antybiotyki – substancje chemiczne działające bakteriostatycznie lub bakteriobójczo. 4. Metody konserwacji żywności – zamrażanie, gotowanie, wędzenie, kwaszenie, solenie, suszenie, zasładzanie. 5. Schemat przedstawia mechanizm działania antybiotyków. |
EduGlob © 2009 - 2014